Strona główna  >  Przedszkole  >  Aktualności  >  Galeria zdjęć  >  Galeria 2012/2013  >  Mali kucharze - smażymy naleśniki
Smażymy naleśniki

6 listopada w naszym przedszkolu odbyło się spotkanie z kucharzem z "Bon Appetit". Podczas spotkania dzieci z grupy: Motylków, Pszczółek, Biedronek oraz Żabek miały okazję wcielić się w rolę "małych kucharzy". Z wielkim przejęciem przygotowywaliśmy się do tego spotkania, dowodem tego były przygotowane przez naszych rodziców fartuszki oraz chusteczki na głowę. Podczas spotkania poznaliśmy tajniki sztuki kulinarnej, zasady korzystania z urządzeń znajdujących się w kuchni oraz receptury najsmaczniejszych naleśników świata. Pod okiem kucharza przygotowaliśmy pyszne naleśniki: czekoladowe, amerykańskie oraz klasyczne. Wybornego smaku naleśnikom nadała słodka czekolada, bita śmietana oraz kawałki pysznych owoców. Na koniec degustowaliśmy nasze wspólne dzieło - naleśniki były przepyszne.

Poniżej podajemy receptury na dzisiejsze naleśniki.


NALEŚNIKI CZEKOLADOWE

Składniki:
600 g mąki
1l mleka
250 ml mleka + 2 tabliczki ciemnej czekolady
2 jaja
4 łyżki kakao
6 łyżek cukru
100 ml oleju
sól
Serek waniliowy, migdały

Sposób przygotowania:
250 ml mleka podgrzać i wrzucić do rondelka pokruszoną ciemną czekoladę. Mieszać aż do pełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy cukier, jajo, szczyptę soli oraz olej. Delikatnie miksujemy wlewając pozostałe mleko. Na koniec dodajemy stopioną przestudzoną czekoladę. Masę wymieszać aż uzyskamy gładką konsystencję.
Na patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron.
Przestudzone naleśniki przekładamy serkiem waniliowym, nutellą lub innym nadzieniem. Posypujemy siekanymi migdałami.
Podajemy z bitą śmietaną lub lodami (albo jednym i drugim :-)).

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE

Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml wody mineralnej niegazowanej
4 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
Sól
Serek waniliowy, nutella, sos truskawkowy

Sposób przygotowania:
Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Dodać lekko rozkłócone jaja, jogurt oraz wodę i stopione masło. Dokładnie wymieszać mikserem.
Smażyć na małej patelni z obu stron. Podawać wg uznania, z serem, nutellą, marmoladą itp…

NALEŚNIKI KLASYCZNE

Składniki:
500 g mąki
500 ml wody
500 ml mleka
4 jaja
200 ml oleju
Sól
Cukier
Serek waniliowy
Truskawki
Płatki migdałowe
Sos czekoladowy

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jaja, mleko, olej, sól, cukier i mieszamy mikserem dodając stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Gotowe ciasto porcjami smażymy na patelni z obu stron.
Przekładamy ostudzone naleśniki twarożkiem z dodatkiem pokrojonych truskawek albo banana.
Podawać na zimo lub gorąco posypane migdałami i polane sosem truskawkowym z dodatkiem bitej śmietany.

SMACZNEGO