„Czekolada”
Zapytała mała Ada:
Skąd się bierze czekolada?
Słodka, pyszna i pachnąca,
taka twarda i lejąca?
Mama Ady pomyślała i
tak córci powiedziała:
nasza Ziemia lasy skrywa,
tropikami je nazywa,
rosną w nich przeróżne drzewa,
każdy ptaszek o nich śpiewa.
Jedno drzewo jest bajkowe,
bo ma ziarna kakaowe.
Dzielni ludzie je zbierają,
suszą, mielą, przerabiają.
Wysyłają je w świat cały,
żeby ludziom radość dały.
Czekolada z nich powstanie,
to odpowiedź na pytanie!
Ewa Dafner
24 stycznia 2018 r. uczniowie klas drugich wzięli udział w warsztatach przyrodniczo – kulinarnych zatytułowanych „Uczta u wodza Inków”. Podczas tego spotkania wysłuchaliśmy miniwykładu o odkryciach geograficznych oraz legendy o skarbie Inków, obserwowaliśmy kawię domową, ziarna kakaowca. Przygotowaliśmy także owocowe szaszłyki, które jedliśmy polane czekoladą z fontanny.
Były to przepyszne zajęcia.
B.G.
A smaczne zdjęcia z warsztatów można obejrzeć w naszej Galerii.